top of page
Ara

Yoga ve Zihinsel Sağlık

  • Yazarın fotoğrafı: Oğuzhan Demirci
    Oğuzhan Demirci
  • 12 Eyl 2024
  • 2 dakikada okunur

Yoga, ahenk, uyum ve birlik demektir; bütünlüğe varış için bir araçtır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık, bedendeki tüm fonksiyonların ahenk içinde çalışmasıdır. Yani yoga, sağlık ile doğrudan bağlantılıdır. Yoga pozlarını yani asanaları deneyimlerken, dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi ve endokrin sistemi gibi bedendeki fonksiyonlar olumlu etkilenir ve şifalanır. Bedensel sağlığın yanında, yoga zihinsel ve duygusal dengelenme konusunda da büyük katkılar sağlar. Bir sağlıklı yaşam felsefesi olan yoga, kadim zamanlardan gelen tekniklerle günlük yaşamda oluşan stresli koşullardan etkilenme hızımızı yavaşlatır ve dozunu hafifletir. Bu durumda daha sakin bir zihinsel sürece geçmeyi sağlar.

Günlük yaşamdaki belirli bağlardan ve süregelen kodlardan özgürleşmek için Yoga'yı bir araç olarak kullanarak kanatlanmak mümkündür. Stres geldiğinde beden kendini koruma altına alır ve strese bir tepki oluşturur; bu, bedenin doğal bir oluşumudur. Beden, otonom sinir sisteminden olan sempatik sinir sistemini aktive eder ve savaş ya da kaç refleksi devreye girer. Burada dikkat edilmesi gereken, bu durumun kalıcılığının artmasıdır. Stres geldiğinde verilen tepki, artık stres sayılmayacak küçük dalgalanmalarda bile ortaya çıkabilir ve uzun vadede anksiyete gibi sorunlara sebep olabilir. Yoga, anda kalma çalışmaları, nefes ile farkındalığı artırma ve fiziksel duruşlarla yararlı hormonların salgılanmasını destekleyerek stres durumuna verilen tepkilerin bedenin tekrar dengeye gelmesini kolaylaştırır ve zihni bu konuda eğitir.

Yoga uygulamalarından olan pranayama yani nefes çalışmaları, zihni nefese odaklayarak sakinleştirir. Ayrıca nefes kapasitesini artırır ve kan damarlarının elastikiyetini güçlendirir. Nefes çalışmaları ile bedenin otonom sinir sisteminden olan parasempatik sinir sistemini aktive etmek mümkündür. Parasempatik sinir sistemi, bedenin kendini yenilediği, dinlenme ve rahatlama modudur. Derin gevşeme sağlamak için shavasana (ceset pozu) gibi teknikler kullanılır. Yoga uyku kalitesini artırarak dolaylı yoldan stres yönetiminde de önemli rol oynar.

Stres hormonlarını dengelediğinden ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yarattığından, yoga çalışmaları stresle başa çıkmada da çok yardımcı olur. Düzenli yapılan yoga uygulamaları, anksiyeteden uzak, sakin bir yaşama adım atmanıza olanak tanır.

Meditasyon da yoga tekniklerinden biridir ve zihni odaklama çalışması yaparak berraklaştırır. Günlük yaşamda artan odaklanma yeteneği, zekayı parlatır ve yaşam kalitesini artırır. Hem içsel huzuru hem de dış ilişkileri ve bağları güçlendirir.

Kendimden yola çıkarsam; yogayı hayatıma dahil ettiğimden beri tüm yaşamım olumlu bir değişime girdi, iş hayatında gelen stres ve olumsuz durumlar ile sakinlikle başa çıkabiliyor yaşadığım düşük seviyelerdeki stresi de atabilmenin yöntemlerini bilmenin öz güvenini taşıyorum. Panik haline bürünmediğimden verdiğim kararlar anlamlı ve davranışlarım tutarlı. Hem bedensel olarak hem de duygusal ve zihinsel olarak dengeli ve sağlıklı hissediyorum. Bu genel değişim ile tüm çevrem de değişime girdi ve yaşam kalitem arttı.

Sonuç olarak, yogayı hayatınıza dahil ederek zihinsel ve duygusal denge, sakin karar verme, fiziksel ve sağlıklı, esnek bir beden, kişisel olarak kendinizi tanıma, anda farkındalık geliştirme, artan enerji ve yaratıcılık, toplumsal ve ruhsal bağlarda dengelenme ve güçlenmeler sağlayabilirsiniz. Kısacası, yogayı yaşamınıza davet ederek ve yaşam felsefesi haline getirerek; bütünsel bir iyilik haline geçiş yapabilirsiniz. Kodlardan özgürleşerek berrak düşünceler yaratma yetinizi geliştirebilirsiniz.

Sizler de günlük 10-15 dakikalık belirli yoga pozları ile stres üzerindeki etkinizi artırabilirsiniz. Bu konuda Bilge Maitri YouTube sayfasını rehber olarak kullanabilirsiniz.

 
 
 

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Sep 13, 2024
Rated 5 out of 5 stars.

Harika ❤️‍🔥

Like
bottom of page